طراحی و ساخت سامانه اندازه گیری دمای چند کاناله با قابلیت های- فایل ... |
شکل پ-۳: مربوط به زمانی است که مسیر ارتباطی بین نرمافزار کامپیوتری و برد اصلی قطع میباشد.
شکل پ-۴: نمودار داده های دریافتی برای مدت زمان ۱۶ ساعت با نرخ ذخیرهسازی ۱ ثانیه یک بار برای ۲۹ کانال را نشان میدهد.
شکل پ-۵: نمودار داده های دریافتی برای مدت زمان ۸ ساعت با نرخ ذخیرهسازی ۱ ثانیه یک بار برای ۲۹ کانال را نشان میدهد.
پیوست ت: راهنمای کاربری سامانه
سختافزار
در فصلهای گذشته در مورد قطعات و کاربرد هر یک از آنها در این سامانه بحث کردهایم، در این فصل قصد داریم طریقه اتصال و پیامهای موجود در برد اصلی را مورد بررسی قرار دهیم.
برد اصلی
بردی که آن را در شکل ت-۱ مشاهده میکنید قلب سخت افزار این سامانه را تشکیل میدهد؛ این برد دارای یک محل برای اتصال درگاه LAN، دو پورت RS485 (که یکی از آنها برای کارهای آینده پیش بینی شده است)، یک LCD شانزده کاراکتری، یک MMC، یک پورت USB برای تبادل اطلاعات و یک پورت USB دیگر برای اتصال منبع تغذیه است.
این برد تعدادی پیام را نمایش میدهد که آنها را در زیر بررسی میکنیم.
-
- اگر روی LCD پیامConnected to IP نوشته شده بود به این معنی است که برد به یک رایانه متصل است و در خط دوم IP مربوط به آن رایانه را نمایش میدهد؛ اگر روی LCD پیام PC Not Connected نوشته شده بود به این معنی است که هیچ رایانهای به آن متصل نیست.
-
- همچنین اگر برد به درستی کار خود را انجام دهد و خطایی نداشته باشد LED اول از سمت چپ مانند شکل ت-۱ روشن می شود، در غیر این صورت LED دوم از سمت چپ روشن خواهد شد.
شکل ت-۱: برد اصلی (Main Board)
منبع تغذیه (Power) از طریق کابل USB نشان داده شده در شکل ت-۱ به برد اصلی متصل می شود و تغذیه تمام بردها نیز از همین منبع تأمین می شود. در صورت اتصال صحیح منبع به برد اصلی، LED قرمزِ روی برد اصلی و LED سبزِ روی تمام بردها روشن می شود.
کابل مربوط به درگاه LAN را باید از طریق سوکت نشان داده شده در شکل ۲-۴ به سوئیچی که رایانه به آن متصل است وصل کنید. در صورت اتصال صحیح کابل مربوطه دو چراغ کوچک بالای سوکت روشن میشوند و شروع به چشمک زدن می کنند.
بردهای Slave از طریق کابل RS485 به روش Daisy Chain (شکل ت-۲) به یکدیگر و همچنین به برد اصلی متصل میشوند، این بردها با کابل RS485 داده ها را دریافت و ارسال می کنند.
شکل ت-۲: اتصال به روش Daisy Chain
-
- به این نکته توجه داشته باشید که طریقه سوکت زدن کابل RS485، بین برد اصلی و بردی که به آن متصل می شود، با کابلهای بین Slave ها متفاوت است. به همین دلیل ما کابل ارتباط بین برد اصلی و اولین برد Slave را با رنگ مشکی مونتاژ کردهایم.
بردهای Slave
این بردها برای اندازه گیری دما و ارسال آنها از طریق کانال ارتباطی RS485 به برد اصلی طراحی شده اند، که از یک طرف ترموکوپلها و از طرف دیگر کابلهای RS485 به آن ها متصل میشوند (شکل ت-۳).
اگر LED سبز رنگ روی برد روشن نشود کابل RS485 به درستی متصل نشده است یا همان تغذیه مدار متصل نیست و اگر LED آبی رنگِ روی برد در حین کار کردن سامانه چشمک میزند، یعنی برد Slave، دما را به درستی از ترموکوپلها خوانده، بسته بندی کرده و برای برد اصلی ارسال می کند.
شکل ت-۳: بردهای Slave
چگونگی اتصال کابلها به سوکت DB9
اتصال بین بردهای Slave
برای اتصال کابل به سوکتها ابتدا باید روش خواندن شماره پایه های سوکت DB-9 را بدانید، همانطور که در شکل ت-۴ مشاهده میکنید، شماره پایه های سوکت نر (Male) و سوکت ماده (Female) برعکس هم هستند.
شکل ت-۴: نمایی از سوکت DB-9
برای سوکت زدن بین بردهای Slave، باید پایه های شماره ۱، ۲، ۳ و ۵ را به هم متصل کرد (شکل ت-۵) و به بقیه پایهها نیاز نداریم، ما در این سامانه از یک کابل ۹ رشته استفاده کردیم که سه سیم آن را به پایه شماره ۱ و سه سیم آن را به پایه شماره ۵ (تغذیه بردها)، دو سیم را به پایه شماره ۳ و سیم آخر را به پایه شماره ۲ متصل کردهایم.
-
- در سوکت روی برد Slave پینهای ۱، ۶ و همچنین پینهای ۹، ۵ به هم متصل هستند؛ در نتیجه برای سادگی به جای اتصال سه سیم به پایه ۱، سیمها را بین دو پایه ۱ و ۶ متصل کنید، همچنین میتوانید بین پایه های ۵ و ۹ نیز همین کار را انجام دهید.
شکل ت-۵: اتصال سوکت DB-9 بین بردهای Slave
اتصال برد Slave به برد اصلی
در این کابل اتصالات کمی تغییر می کند، پایه های ۲ و ۳ را به هم متصل کنید، اما پایه های ۱ و ۶ سوکت نر را به پایه ۵ و ۹ سوکت ماده و پایه ۵ و ۹ سوکت نر را به پایه ۱ و ۶ سوکت ماده متصل کنید (شکل ت-۶).
-
- در این اتصال نیز میتوانید سه سیم را به پایه مثبت، سه سیم را به پایه منفی، دو سیم را به پایه شماره ۲ و یک سیم را به پایه شماره ۳ متصل کنید.
شکل ت-۶: اتصال سوکت DB-9 برد اصلی به برد Slave
-
- دلیل استفاده از ولتاژ تغذیه در داخل کابلها این است که هر برد نیاز به یک منبع تغذیه جداگانه ندارد و همگی از یک منبع، توان لازم را دریافت می کنند.
چگونگی اتصال سوکت به ترموکوپلها
اگر سوکت را مانند شکل ت-۷ در دستتان بگیرید، باید به سر شماره ۱، پایه مثبت و به سر شماره ۲، پایه منفی ترموکوپل را متصل کنید سپس، مانند شکل ت-۲ وقتی سر سوکت به سمت بالا است آن را درون برد Slave قرار میدهید.
شکل ت-۷: نمایی از سوکت مخصوص ترموکوپل
نرمافزار
برنامه نوشته شده برای سامانه اندازه گیری دمای ۶۴ کاناله که پیشتر در مورد آن صحبت کردیم به زبان برنامهنویسی گرافیکی LabVIEW نوشته شده است. در نرمافزارLabVIEW ، با بهره گرفتن از چیدن توابعی که به صورت بلوک دیاگرام نمایش داده میشوند و برقراری ارتباط ورودی و خروجی توابع با یکدیگر میتوان مواردی نظیر Monitoring، برنامه های کنترلی و شبیهسازی سیستمها را پیاده سازی نمود. برنامهنویسی در LabVIEW در دو بخش Front pannel وBlock diagram انجام می شود. در بخشFront panel المانهای ظاهری، نمودارها، ورودیهای کنترلی و… قرار داده میشوند. اما ارتباط این المانها با یکدیگر و بدنۀ اصلی برنامه، در Block diagram قرار میگیرد.
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1400-07-30] [ 08:42:00 ب.ظ ]
|