منابع تحقیقاتی برای نگارش پایان نامه بررسی اثر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر کاهش فقر خانوارهای شهری و روستایی ... |
۰۰۰/۰
۰۰۰/۰
* (**) معنیدار در سطح کمتر از ۰۱/۰ ( ۰۵/۰)
مأخذ: یافتههای تحقیق
نتایج تخمین این مدل نشاندهنده معنیدار بودن کلی رگرسیون در بین خانوارهای شهری و روستایی میباشد چرا که آماره LR بیش از مقادیر بحرانی جدول میباشد. در جامعه خانوارهای شهری و روستایی، تمامی ضرایب متغیرهای توضیحی در سطح کمتر از پنج درصد معنیدار میباشند. نتایج حاکی از تأثیر معنیدار متغیرهای سن سرپرست خانوار، مجذور سن سرپرست خانوار، باسوادی سرپرست خانوار، میزان سطح تحصیلات سرپرست خانوار، بعد خانوار، همسردار بودن سرپرست خانوار ، شاغل بودن سرپرست خانوار، خط تلفن همراه، اینترنت، رایانه و نسبت افراد دارای درآمد در خانوار بر احتمال وقوع فقر خانوار در خانوارهای شهری و روستایی میباشد. میزان برای خانوارهای شهری معادل ۲۵۸/۰ و برای خانوارهای روستایی ۲۹۶/۰ برآورد شده است. ضرایب گزارش شده در جدول شماره (۴-۳) مقادیر بوده و تنها نشاندهنده جهت تأثیر متغیرهای مستقل بر کاهش احتمال وقوع فقر میباشد. بررسی ضرایب خروجی در این جدول نشان میدهد که دارا بودن اینترنت و تلفن همراه و رایانه بنا به دلایلی که در بخش مبانی نظری ذکر گردید بعنوان شاخص های فناوری اطلاعات موجب کاهش احتمال وقوع فقر در بین خانوارهای شهری و روستایی می شود افزایش بعد خانوار و باسوادی سرپرست خانوار به همراه بالا رفتن سطح تحصیلات سرپرست خانوار، موجب کاهش احتمال وقوع فقر میشوند. افزایش سن سرپرست خانوار در مراحل ابتدایی موجب کاهش و در مراحل بعدی موجب افزایش احتمال وقوع فقر می شود همچنین همسردار بودن و شاغل بودن نیز احتمال وقوع فقر را کاهش دادهاند.
۴-۴- اثرات نهایی مدل پروبیت
برای تعیین اثرات نهایی هرکدام از متغیرهای توضیحی بر احتمال وقوع فقر خانوارهای شهری از تابع چگالی احتمال متغیر تصادفی نرمال استاندارد استفاده شده و اثر نهایی تغییر در متغیر توضیحی از طریق محاسبه بدست میآید که مقادیر آن در جدول شماره (۴-۴) قابل مشاهده میباشد.
بررسی نتایج اثرات نهایی در بین خانوارهای شهری نشان میدهد شاخص های فناوری اطلاعات و ارتباطات از طریق ابزارهایی نظیر رایانه، تلفن همراه غیرشغلی و اینترنت باعث بهبود در بهرهوری و کاهش احتمال وقوع فقر می شود. بطوریکه با افزایش درصد خانوارهای دارای تلفن همراه غیر شغلی، رایانه و اینترنت احتمال وقوع فقر به ترتیب ۳/۱۹، ۶/۱۱ و ۸۱/۹ درصد کاهش یافته است. این فناوری از طریق پایین آوردن هزینه های مبادله و جستجو باعث کاهش قیمتها شده و با کاهش هزینه های ورود به بازار امکان دستیابی به بازارهای مختلف را تسهیل می کند، لذا هم هزینه های جستجو و هم موانع ورود به بازار کمتر شده و در نتیجه رقابت بازاری بیشتر گشته و بهرهوری نیز با بهبود رقابت افزایش مییابد. از طرف دیگر استفاده از فناوری، هزینه های نگهداری موجودی را به دلیل تماس مستقیم عرضهکنندگان با مشتریان از بین برده و این خود باعث بهبود در بهرهوری و کاهش احتمال وقوع فقر می شود.
سن سرپرست خانوار نیز در کاهش احتمال وقوع فقر مؤثر میباشد و با افزایش جزئی در این نسبت، احتمال وقوع فقر خانوار ۱۶/۱۱ درصد کاهش مییابد. ولی در سنین بالاتر احتمال وقوع فقر به صورت ناچیزی (۰۱۰۷/۰ درصد) افزایش مییابد. مثبت بودن ضریب سن سرپرست خانوار و منفی بودن مجذور این متغیر نشانگر آنست که شکل آن از فرم درجه دوم تبعیت می کند و با افزایش سن سرپرست خانوار، ابتدا درآمد خانوار افزایش یافته و احتمال وقوع فقر کاهش مییابد ولی با گذشت زمان و پس از رسیدن به مرحله ای، درآمد خانوارها کاهش یافته و احتمال وقوع فقر افزایش مییابد که این امر تأییدکنندهی فرضیه دوران زندگی مودیگلیانی میباشد. بر اساس این فرضیه افراد در سنین میانسالی از بازدهی و کارایی بالاتری برخوردارند ولی با وارد شدن افراد به سن پیری و شروع دوران بازنشستگی به تدریج از کارایی و درآمد آنها کاسته می شود.
سرمایه انسانی انبارهای از دانش است که به صورت غیر فیزیکی در نیروی کار نهفته شده است. این سرمایه، مجموعه ای از مهارتها و تواناییهای فردی را شامل می شود که فرد در بازار کار آنها را به همراه دارد و از طریق کارایی و بهرهوری به ظرفیت بالقوه درآمدزایی خانوار میافزاید و موجب کاهش احتمال وقوع فقر می شود. شاخص های سرمایه انسانی شامل مدرک تحصیلی و باسوادی سرپرست خانوار میباشد با افزایش پایه یا مدرک تحصیلی سرپرست خانوار احتمال وقوع فقر ۶۹/۵ درصد کاهش مییابد و با باسواد شدن سرپرست خانوار احتمال وقوع فقر خانوار ۲۸/۲ درصد کاهش مییابد.
با افزایش جزئی در بعد خانوار، احتمال وقوع فقر ۱۴/۴ درصد کاهش مییابد با توجه به وجود رابطه معکوس بین بعد خانوار و احتمال وقوع فقر در این مطالعه، میتوان انتظار داشت بر اساس مطالب ذکر شده در بخش مبانی نظری، اثرات درآمدی فرزندان از اثر هزینه های آنها بالاتر بوده و با افزایش بعد خانوار، احتمال وقوع فقر خانوار کاهش پیدا کرده است.
در صورت شاغل شدن سرپرست خانوار احتمال وقوع فقر ۸۴/۳ درصد کاهش مییابد. افزایش نسبت افراد دارای درآمد در خانوار، احتمال وقوع فقر را ۰۱/۸ درصد کاهش میدهد و در صورت همسردار شدن سرپرست خانوار احتمال وقوع فقر در بین خانوارهای شهری کشور ۵۲/۶ درصد کاهش مییابد.
بررسی اثرات نهایی در بین خانوارهای روستایی حاکی از آنست که با ورود شاخص های فناوری اطلاعات و ارتباطات به مناطق روستایی، روشهای سنتی، کاربر و ناکارآمد کشاورزی و دامپروری، جای خود را به شیوه های مدرن و مؤثر میدهد که این موضوع خود باعث افزایش منابع درآمدی روستاییان و کاهش احتمال وقوع فقر شده، نتایج مدل نشان میدهد که با افزایش درصد خانوارهای دارای تلفن همراه، رایانه و اینترنت احتمال وقوع فقر به ترتیب ۸/۲۰، ۴۹/۱۱ و ۲۱/۶ درصد کاهش مییابد.
سن سرپرست خانوار هم در کاهش احتمال وقوع فقر مؤثر میباشد با افزایش جزئی در این نسبت، احتمال وقوع فقر خانوار ۳۴/۱۶ درصد کاهش مییابد. ولی در سنین بالاتر احتمال وقوع فقر به صورت ناچیزی ( ۰۱۳۷/۰ درصد) افزایش مییابد که این امر تأییدکنندهی فرضیه مودیگلیانی میباشد.
افزایش بعد خانوار نیز می تواند بر کاهش احتمال وقوع فقر مؤثر باشد و رابطهی معکوس بین این دو متغیر مشاهده می شود نتایج برآورد نشانگر آنست که با افزایش جزئی در بعد خانوار نیز، احتمال وقوع فقر خانوار ۵۳/۶ درصد کاهش مییابد.
شاغل بودن سرپرست خانوار در بین خانوارهای روستایی بر کاهش احتمال وقوع فقر خانوارهای روستایی مؤثر میباشد. و چنانچه سرپرست خانوار شاغل باشد احتمال وقوع فقر ۳۴/۱۱ درصد کاهش مییابد. همسردار بودن سرپرست خانوار نیز در کاهش احتمال وقوع فقر مؤثر میباشد و در صورت همسردار شدن سرپرست خانوار احتمال وقوع فقر ۷۶/۸ درصد کاهش مییابد.
تحصیلات سرپرست خانوار و باسوادی سرپرست خانوار به عنوان شاخص های سرمایه انسانی خانوار مطرح بوده و از طریق کارایی و بهرهوری به ظرفیت بالقوه درآمدزایی خانوار میافزایند بطوریکه که با افزایش و ارتقاء یافتن مدرک تحصیلی احتمال وقوع فقر ۵۵/۴ درصد کاهش مییابد و در صورت باسواد شدن سرپرست خانوار هم احتمال وقوع فقر ۱۲/۲ درصد کاهش مییابد. و همچنین با افزایش نسبت افراد دارای درآمد در خانوار احتمال وقوع فقر ۷۵/۳ درصد کاهش مییابد. (جدول شماره ۴-۴).
جدول (۴-۴) نتایج برآورد اثر نهایی مدل پروبیت[۶۹] در میانگین متغیرهای مستقل () خانوارهای شهری و روستایی
ردیف
متغیر
شهری
روستایی
۱
سن سرپرست خانوار
*۱۱۱۶/۰-
*۱۶۳۴/۰-
۲
مجذور سن سرپرست خانوار
*۰۱۰۷/۰
*۰۱۳۷/۰
۳
با سواد بودن سرپرست خانوار
**۰۲۲۸/۰-
**۰۲۱۲/۰-
۴
میزان سطح تحصیلات سرپرست خانوار
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1400-07-30] [ 07:01:00 ب.ظ ]
|