مطالب درباره : تعیین کنندههای باروری زیر حدّ جایگزین زنان کُرد مطالعه موردی زنان ۴۹-۱۵ ساله ... |
۵-۳) آمار استنباطی:
آمار استنباطی برای استنتاج الگوهای جمعیت از الگوهای نمونه ای است که از آن جمعیت بر گرفته شده است (دواس،۱۵۳:۱۳۸۱). همانطور که گفته شد در آمار استنباطی بر پایه احتمالات، ویژگیهای یک جامعه آماری از روی ویژگیهای نمونه آماری استنباط می شود. به عبارت دیگر به کمک آمار استنباطی به دنبال پاسخگویی به این سؤال هستیم که آیا میتوانیم با اطمینان، نتایج به دست آمده از نمونه آماری را به کل جامعه آماری تعمیم دهیم یا خیر؟ پس کار آمار استنباطی نتیجه گیری از شواهد و تعمیم دادن اطلاعات است (گودرزی، ۱۸:۱۳۸۸).
در این قسمت به آزمون فرضیّهها پرداخته می شود. به بیانی دیگر، فرضیّههایی را که داده ها و اطّلاعات آن با روش نمونه گیری گردآوری شده با بهره گرفتن از آزمونها و آماره های مناسب مورد آزمون قرار میگیرد. از این رو به تصمیم گیری درباره رد یا تأیید فرضیّهها در خصوص قابلیت تعمیم نتایج به دست آمده به کلّ جامعه آماری میپردازیم.
۵-۳-۱) رابطهی بین پایگاه اقتصادی- اجتماعی با باروری و ایدهآل باروری زنان
فرضیّه اول: بین پایگاه اقتصادی- اجتماعی با باروری و ایدهآلهای باروری زنان رابطه وجود دارد.معمولا انتظار میرود زنان با پایگاه اقتصادی اجتماعی بالاتر باروری کمتری داشته باشند. از این رو هر دو متغیر در سطح سنجش فاصلهای و از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شده است. جدول ۵-۱۸ رابطهی بین این دو متغیر را نشان میدهد.
جدول ۵-۱۸) رابطهی بین پایگاه اقتصادی- اجتماعی با باروری و ایدهآل باروری زنان
شاخص آماری
پایگاه اقتصادی اجتماعی
باروری
ایدهآل باروری
ضریب همبستگی پیرسون
۴۰۴/۰-
۱۹۴/۰-
سطح معناداری
۰۰۰/۰
۰۰۰/۰
نتایج جدول ۵-۱۸ نشان میدهد که رابطه بین این دو متغیّر برای زنان معنیدار است. میتوان گفت که با اطمینان ۹۹/۰ و سطح خطای کوچکتر از ۰۱/۰ بین پایگاه اقتصادی اجتماعی با باروری ایدهآل باروری زنان رابطه وجود دارد. از طرفی، مقدار این رابطه برای باروری ۴۰۴/۰- برای ایدهآلهای باروری زنان ۱۹۴/۰- و به صورت معکوس (منفی) میباشد. بدین معنی که با افزایش پایگاه اقتصادی اجتماعی زنان باروری و ایدهآلهای باروریشان پایین خواهد رفت. بر اساس این نتایج فرضیّهی مذکور مورد تأیید قرار میگیرد.
۵-۳-۲) میانگین باروری زنان و نتایج آزمون T بین ترجیح جنسی با باروری و ایدهآل باروری
فرضیّه دوم: بین ترجیح جنسی با باروری و ایدهآلهای باروری زنان رابطه وجود دارد.ترجیح جنسی از متغیّرهایی است که می تواند بر باروری و ایدهآلهای باروری زنان تأثیرگذار باشد. بر اساس فرضیّهی دوّم انتظار بر این بود بین باروری و ایدهآلهای باروری زنان و ترجیح جنسی رابطه مثبت و مستقیمی وجود داشته باشد. به طوری که انتظار میرود زنان گرایش بیشتری به ترجیح جنسی فرزند پسر بر دختر داشته باشند. بر این اساس، برای آزمون رابطه بین باروری و ایدهآلهای باروری زنان در سطح سنجش فاصلهای و گرایش به ترجیح جنسی در سطح سنجش اسمی از آزمون T مستقل استفاده شد. جدول ۵-۱۹ رابطه بین این دو متغیّر را نشان میدهد.
جدول ۵-۱۹) میانگین باروری زنان و نتایج آزمون T بین ترجیح جنسی با باروری و ایدهآل باروری
متعیّر مستقل
متغیّر وابسته
گویه ها
میانگین
درجه آزادی
مقدار T
سطح معناداری
ترجیح جنسی
باروری
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1400-07-30] [ 05:10:00 ب.ظ ]
|