پژوهش های انجام شده با موضوع بررسی و ساخت نانوسیم هاو امکان سنجی تولید میکرومقاومت وکوچک ... |
شکل (۶-۲۴) الف) نمودار پالسهای ولتاژ طراحی شده جهت انباشت ۱۱۵
شکل (۶-۲۵) الگوی پراش XRD حاصل از قالب آلومینای آندیک متخلخل انباشته
با Zn به روش انباشت الکتروشیمیایی پالسی. ۱۱۵
عنوان صفحه
شکل (۶-۲۶) تصاویر SEM حاصل از یک نمونه الکتروانباشت پالسی درون قالب
آلومینای آندیک متخلخل بعد از آماده سازی نمونه جهت تصویر برداری ۱۱۶
شکل (۶-۲۷) یک نمونه Sn بصورت کامل و یک نیم قطعه از قالب انباشت شده
که بر روی لامل چسبانده شده و AL آنها حل گردیده و آمادهی تهیه
الگوی XRD هستند. ۱۱۷
شکل (۶-۲۸) تصویر XRD حاصل از قالب آلومینای آندیک متخلخل انباشته با
نانوسیمهای Zn بعد از اکسایش در دمای c3000 به مدت حدود ۴۰ ساعت. ۱۱۹
شکل (۶-۲۹) تصویر XRD حاصل از قالب آلومینای متخلخل انباشته با نانوسیمهای
Sn بعد از اکسایش در دمای c5500 به مدت حدود ۴۰ ساعت ۱۱۹
شکل (۶-۳۰) قالب آلومینای آندیک متخلخل انباشته با روی در حین انحلال در
محلول NaOH 25% 121
شکل (۶-۳۱) قالب آلومینای آندیک متخلخل پر شده با روی به روش انباشت
الکتروشیمیایی پالسی. ۱۲۳
شکل (۶-۳۲) نمونههای تهیه شده جهت اندازه گیری مقاومت، که روی آنها
توسط چسب نقره سیمهای نازک مسی چسبانده شده و سپس با چسب مایع
پوشش داده شده اند. ۱۲۴
شکل (۶-۳۳) طرحی از سطح لانه زنبوری آلومینای آندایز شده ۱۲۶
فصل اول
مقدمه
۱-۱- مقدمهای بر نانوتکنولوژی
یکی از موفقیتهای بزرگ علمی و صنعتی این قرن معرفی و توسعه نانو مواد و نانو تکنولوژی است. در زمان حاضر تحقیقات وسیعی خصوصاً در بعد صنعتی بصورت کلی یا جزئی به نانو مواد اختصاص داده شده اند و تعداد انتشارات شاخه های مختلف این علم در حال افزایش است . اصطلاح نانوتکنولوژی در سال ۱۹۷۴ بوسیلهی محقق ژاپنی نوریو تانیگوچی به منظور مهندسی در مقیاس طول کمتر از میکرومتر ایجاد شد . بعدها ابداع میکروسکوپ الکترونی و انواع آن، توانایی دید مواد در مقیاس نانو را به ما داد .
کوچکترین ابعاد در فناوری نانوساختارهای یک بعدی به کوچکی nm5/1 رسیده است. انگیزه کاهش بیشتر اندازه، افزایش سطح تماس اجزا، کاهش قیمت و افزایش کارایی است .
نانوساختارها شامل ساختارهای محدود شده در یک بعد مانند نانوفیلمها، در دو بعد مانند نانولولهها، نانوسیمها و نانومیلهها و در سه بعد مانند نانونقاط یا نقاط کوانتمی میباشند، که در فصل دوم بیشتر راجع به آنها توضیح خواهیم داد.
اصطلاح “کشیدگی”[۱] بعنوان طول تقسیم شده بر عرض یک جامد تعریف شده است.
اصطلاح “نانونقطه”[۲] بطور کلی به جسمی با کشیدگی برابر ۱ اشاره دارد. یک"نانومیله”[۳] جسمی با کشیدگی بین ۱ تا ۲۰ با دیمانسیونی کوچک از مقیاس nm100-10 میباشد.
یک “نانوسیم”[۴] جسمی با کشیدگی بزرگتر از ۲۰ با دیمانسیون nm100-10 است .
نانوسیمها در دو بعد محدود و تنها در یک بعد گسترش یافتهاند، بنابراین هدایت الکتریکی آنها از مواد کپهای[۵] نظیرشان متفاوت خواهد بود.
در نانوسیمها هدایت الکتریکی هم از طریق هدایت کپهای و هم از طریق پدیده های کوانتمی مانند فرایند تونلزنی صورت میگیرد. همچنین بخاطر چگالی حالتهای الکترونی زیاد نانوسیمها، گاف انرژی وابسته به قطر، پراکندگی سطحی الکترون و فوتونها و انرژی مقید تحریکی افزایش یافته، همچنین نسبت سطح به حجم بالا و نسبت طول به قطر بزررگ، نانوسیمهای فلزی و نیمههادی خواص الکتریکی، مغناطیسی، اپتیکی، ترمودینامیکی و شیمیایی منحصر به فردی را در مقایسه با سیمهای با مقیاس ماکروسکوپی نظیرشان نشان می دهند .
۱-۲- روشهای ساخت آرایهای از نانوسیمها
بطور کلی دو روش جهت ساخت نانوسیمها بصورت آرایهای وجود دارد :
الف) روشهای متکی به لیتوگرافی که دقت نانوسیمهای ساخته شده در این روش بسیار بالاست، ولی از طرف دیگر هزینه ساخت نیز زیاد میباشد.
ب) قالبسازی که در این روش قالبهای حفرهدار جهت انباشت مواد و ساخت نانوسیم، با روشهای مختلفی ساخته میشوند. مثل قالبهای کوپلیمری، قالبهای ساخته شده توسط سونش یونی میکا یا پلاستیک و قالبهای ساخته شده توسط آندایز آلومینیوم که روش مورد علاقه ما در ساخت نانوسیمها در این تحقیق میباشد.
پرکردن قالب آلومینای حفرهدار توسط مواد دلخواه یکی از تکنیکهای ساده و کم هزینه میباشد، که طی آن یک آرایهی منظم از نانوسیمها با مواد مختلف را میتوان تولید نمود. اکسید آلومینای آندیک با ساختار حفرهای، بوسیلهی آندایز آلومینوم تولید می شود .
ساخت نانوسیمها در دو مرحله انجام می شود: مرحله اول ساخت قالب حفرهدار و آماده نمودن آن برای انباشت ماده و مرحله دوم پرنمودن حفرهها .
۱-۳- ساخت قالبهای حفرهدار
ایجاد حفرهها در یک ساختار ششگوشی منظم درون فیلم آلومینای آندیک، مراحل مختلفی دارد که بصورت کلی به شرح زیر است:
آماده سازی بستر پیش از آندایز که به آلومینیوم ۹۹۹/۹۹ % با ضخامتی تا mm1 نیاز داریم.
به این منظور به کارهایی نظیر تمیز نمودن سطح از چربی و کثیفیها با امواج صوتی، صیقلی نمودن سطح با الکتروانباشت و شستشوی آن با آب دوبار مقطر نیاز است.
آندایزآلومینیوم که برای بدست آوردن قالب اکسید آلومینای حفرهدار تحت شرایط زیر انجام می شود:
فرایند آندایز در سلول الکتروشیمیایی که نمونه بعنوان الکترود آند و آلومینیوم معمولی بعنوان کاتد استفاده می شود، انجام میگیرد. برای الکترولیت مورد استفاده معمولاً از اسیدهای سولفوریک، اکسالیک، فسفریک و به ندرت کرمیک استفاده میگردد .
آندایز معمولاً تحت پتانسیل ثابت بین v200-20 و در دماهای پایین بین صفر تا ۲۰ درجه سانتیگراد انجام شده و برای جلوگیری از گرم شدن نمونه، محلول اسیدی بشدت هم زده می شود تا همچنین رشد همگن اکسید متخلخل صورت گیرد .
۱-۴- پرکردن حفرهها به روش الکتروانباشت شیمیایی
سه روش جهت انباشت مواد مختلف داخل آلومینای حفرهدار وجود دارد، که شامل انباشت بوسیلهی ولتاژ مستقیم، متناوب و پالسی میباشد.
الف) انباشت مستقیم که در این روش انباشت بدون نازکسازی لایهی سدی بوده و آلومینیوم و لایهی سدی برداشته شده، سپس یک لایهی رسانا بر روی حفرههای باز کشیده می شود و انباشت با ولتاژ مستقیم انجام میگیرد.
ب) انباشت تناوبی با نازکسازی لایهی سدی، بطوری که کف حفرهها به فلز آلومینیوم نزدیک می شود، انجام میگیرد، که ولتاژ انباشت متناوب میباشد. زیرا لایهی سدی بعنوان خازن الکترولیتی نشستدار و یکسوکننده عمل می کند.
پ) در انباشت بوسیلهی ولتاژ پالسی، به غیر از دو نیمهی کاتدی و آندی در پتانسیلهای موجی اعمال شده، یک مدت زمان تاخیر هم در نظر گرفته می شود که در این مدت پتانسیل قطع میباشد و یونها بدرون حفرهها نفوذ مینمایند، که در نتیجه ساختار یکنواختتری حاصل میگردد .
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1400-07-30] [ 11:26:00 ق.ظ ]
|