طرح های پژوهشی انجام شده با موضوع بررسی اثر عوامل اقلیمی بر گسترش گونه های مرتعی غالب با استفاده ... |
PR & COKRIGING
۲۵
۱۲۷٫۱۵
۲۴٫۹۴
۰٫۸۴
۰٫۵۲
۰٫۵۱
۱۰۲
برای انجام روش کرجینگ لازم است که ارتفاع ایستگاههای مورد استفاده نرمال باشند که شکل (۴-۹) نشان دهنده نرمال بودن ارتفاع این ایستگاهها میباشد. همچنین مناسبترین ورایوگرام برای درونیابی داده های با روش کرجینگ مدل نمایی انتخاب گردید شکل (۴-۱۰).
شکل (۴-۹): نرمال بودن ارتفاع ایستگاههای مورد استفاده
شکل (۴-۱۰): مناسبترین مدل برای درونیابی داده ها با روش کرجینگ
مناسبترین شبکه سلولی
نتایج تولیدی وابسته به داده های ورودی برای آنالیز آماری میباشند، پس بایستی از صحت مقادیر تولیدی یا خروجی آنالیز اطمینان کامل داشت. نتایج هر مدل و صحت و دقت داده های برآوردی تحت تاثیر اندازه های مختلف پیکسل و انتخاب مناسبترین پیکسل میباشد [۸۱،۹۰]. برای تولید داده دقیق مقادیر بارش سالانه ایستگاههای سینوپتیک و کلیماتولوژی و … استان و اطراف استان را با روش کرجینک با اندازه های شبکه سلولی مختلف درونیابی شد و با مقادیر بارش سالانه ایستگاههای بارانسنجی مورد ارزیابی و صحت سنجی قرار گرفت.
برای تشخیص اولیه مناسبترین اندازه شبکه سلولی جهت میانیابی داده های هواشناسی، ابتدا داده های بارندگی سالانه با اندازه شبکه سلولی مختلف ۳، ۴، ۵، ۶، ۸، ۱۰، ۲۰، ۳۰، ۴۰، ۵۰، ۶۰، ۷۰، ۸۰، ۹۰ و ۱۰۰ کیلومتر درونیابی شدند. سپس میانگین داده های دورنیابی شده با اندازه مختلف شبکه سلولی محاسبه و نمودار آن رسم شد (شکل ۴-۱۱). نمودار میانگین بارندگی از اندازه شبکه سلولی شروع به ثابت شدن نموده و تغییر زیادی در میانگین صورت نمیگیرد. بازهای که نمودار در آن ثابت شده را میتوان به عنوان مناسبترین شبکه های سلولی برای درونیابی در نظر گرفت. با توجه به این نمودار، اندازه های ، ۴، ۵، ۶، ۸ و ۱۰ کیلومتر مناسبترین اندازه برای میانیابی پارامتر بارندگی (یا منطقه) میباشند. یغمایی و همکاران (۲۰۰۹)، خداقلی و همکاران (۱۳۸۶) و فاطمی آذرآخونی و همکاران (۱۳۹۱) از این روش برای تعیین مناسبترین اندازه شبکه سلولی استفاده کرده اند. ایرادی این روش تولید بازهای از اندازه های مختلف شبکه سلولی است که بدلخواه میتوان هر کدام از آنها را انتخاب نمود. در مباحث هیدرولوژی برای تعیین مناسبترین اندازه شبکه بندی نتایج بدست آمده را با واقعیت حوزه میسنجنده به صورتی که شکل، شیب و … حوزه بدست آمده از نتایج آنالیز با واقعیت حوزه کمترین تفاوت را داشته باشد. برای تشخیص مناسبترین اندازه شبکه بندی برای منطقه بایستی اطلاعات و داده های که از روش درونیابی برای نقاط مجهول بدست آمدهاند را بررسی نموده تا اندازه شبکه ای با کمترین خطا بدست آید. در هر منطقهای تعداد ایستگاههای باران سنجی بسیار بیشتر از ایستگاههای سینوپتیک و کلیماتولوژی هستند میتوان از این ایستگاهها برای تعیین بیشترین همبستگی بین بارندگی سالانه داده های درونیابی شده با داده های برداشت شده از ایستگاهها استفاده نمود. برای تعیین صحت داده های درونیابی شده با اندازه شبکه های مختلف، نقشه داده های درونیابی شده را با نقشه ایستگاههای سینوپتیک، کلیماتولوژی و باران سنجی تلفیق شد و سپس نقاطی که در دو نقشه با هم منطبق بوده یا تقریبا نزدیک به هم هستند، استخراج شدند.
شکل (۴-۱۱): میانگین بارش سالانه دادهای درونیابی شده با اندازه های مختلف شبکه سلولی
برای تعیین مناسبترین اندازه شبکه سلولی، آنالیز مقاایسه میانگین و مقدار RMSE، ضریب تغیرات، انحراف معیار، انحراف از میانگین، ضریب همبستگی مقادیر برآوردی و مقادیر برداشت شده ایستگاههای باران سنجی محاسبه شد. نتایج مقایسه میانگین و مقدار RMSE و ضریب تغیرات در جدول (۴-۵) نمایش داده شده است. مقادیر sig بدست آمده نشان میدهد که تفاوت معنیداری بین داده های درونیابی شده و داده های ثبت شده در ایستگاههای هواشناسی برای هر شبکه سلولی وجود ندارد که صحت و دقت داده های تخمینی را نشان میدهد. اندازه شبکه سلولی با فاصله نقاط ۶ کیلومتر، مقادیر RMSE (8/17)، ضریب تغیرات (۸/۷)، انحراف معیار (۹/۶۴) و انحراف از میانگین (۳/۱۷) کمتری نسبت به سایر اندازه شبکه های سلولی دارد که نشان میدهد مناسبترین شبکه سلولی برای درونیابی داده ها در منطقه مورد مطالعه است. هرچند شبکه سلولی ۵ کیلومتر با ضریب همبستگی ۹/۹۳ درصد نسبت به شبکه سلولی ۶ کیلومتر با ضریب همبستگی ۳/۹۲ دارای همبستگی بیشترین بین داده های درونیابی شده و داده های ثبت شده در ایستگاههای منطقه میباشد اما اختلاف آنها بسیار کم میباشد.
جدول (۴-۵): نتایج مقایسه میانگین، ضریب تغیرات و مقادیر RMSE
Cell Size
S. D
S. E .M
Correlation%
RMSE
CV
Sig.
۱۰٫۰
۱۰۷٫۷
۳۱٫۱
۵۸٫۹
۳۰٫۱
۱۳٫۳
۰٫۶۴
۸٫۰
۱۳۱٫۷
۳۶٫۵
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1400-07-30] [ 11:35:00 ق.ظ ]
|